Disjunctoare Ortodontice: Ce sunt? La ce se folosesc? Cand se folosesc?

disjunctor

In lumea ortodontiei moderne, disjunctoarele ortodontice au devenit instrumente extrem de utilizate in corectarea malocluziilor si imbunatatirea functionalitatii sistemului dento-maxilar. Aceste dispozitive se utilizeaza pentru a crea un mediu optim pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului dentar. In acest articol, vom explora functiile, tipurile si beneficiile disjunctoarelor ortodontice, evidentiind importanta lor in obtinerea unui zambet sanatos si estetic.

disjunctor ortodontic cluj
Disjunctor ortodontic cluj
Functii ale Disjunctoarelor Ortodontice:

Disjunctoarele ortodontice au doua functii principale:

Largirea Maxilarului: Unul dintre rolurile fundamentale ale disjunctoarelor este sa largeasca maxilarul superior. Aceasta este o etapa foarte importanta in tratamentul malocluziilor. Prin aplicarea unei presiuni controlate asupra maxilarului, disjunctoarele permit o expansiune graduala, creand spatiu pentru alinierea corespunzatoare a dintilor.

Corectarea Disfunctiilor Respiratorii: Studiile sustin ca disjunctorul ortodontic are si rol in imbunatatirea respiratiei prin largirea podelei nazale. Aceste dispozitive pot imbunatati fluxul de aer, contribuind la o respiratie mai usoara si la reducerea simptomelor asociate

Tipuri de Disjunctoare Ortodontice: Exista mai multe tipuri de disjunctoare ortodontice, fiecare adaptata pentru nevoile specifice ale pacientilor. Cele mai comune tipuri includ:

Disjunctorul fix clasic:

  • se preteaza copiilor cu varsta peste 9 ani
  • prezinta un surub care trebuie activat de catre apartinator
  • este ancorat pe primii molari permanenti si premolarii 1 prin intermediul unor inele ortodontice

Disjunctorul ancorat pe miniimplante:

  • recomandat pacientilor cu varsta cuprinsa intre 15-20 de ani la care cresterea este in curs de finalizare
  • ancorat pe 2 sau mai multe miniimplante ortodontice plasate in palat
  • este necesara o radiografie speciala pentru proiectarea acestuia.
Beneficiile Utilizarii Disjunctoarelor Ortodontice:

Corectarea Malocluziilor: Disjunctoarele sunt esentiale in tratamentul malocluziilor, imbunatatind alinierea dintilor si asigurand o ocluzie corecta

Prevenirea Complicatiilor: Tratamentul cu disjunctoare poate preveni complicatiile asociate cu malocluziile, precum problemele de vorbire, masticatie incorecta sau disfunctii temporomandibulare.

Imbunatatirea Respiratiei: Disjunctoarele specializate pot contribui la ameliorarea problemelor respiratorii, aducand beneficii aditionale pentru sanatatea generala

Disjunctoarele ortodontice reprezinta un instrument extrem de utilizat in domeniul ortodontiei, facilitand corectarea malocluziilor si promovand sanatatea orala si generala a pacientilor. Este recomandat pacientilor cu varsta de peste 8-9 ani pentru disjunctia simpla, clasica, motiv pentru care consultatia ortodontica trebuie realizata cat mai repede.

La clinica stomatologica MSmile Orto specializata pe aparate dentare si disjunctoare dentare te putem ajuta cu problemele tale ortodontice. Contacteaza pentru a afla mai multe informatii despre disjunctor ortodontic.

Prin aceasta nota, cititorul este informat ca informatiile furnizate in acest articol medical sunt destinate exclusiv scopurilor reclama, marketing, educationale si informative. Cititorul recunoaste ca orice interpretare sau actiune bazata pe aceste informatii este de responsabilitatea sa exclusiva. Autorul si administratorul blogului nu isi asuma nicio raspundere pentru consecintele deciziilor luate de cititori pe baza acestor informatii. Este recomandat consultul cu un profesionist medical pentru evaluarea individuala a situatiei de sanatate.