Dureri articulatie temporo mandibulare

temporo mandibulare

Articulatia temporo-mandibulara (ATM) este una dintre cele mai complexe si utilizate articulatii ale corpului uman. Aceasta articulatie conecteaza osul temporal al craniului cu mandibula si joaca un rol crucial in functiile de baza ale gurii, cum ar fi vorbitul, mestecatul si inghititul. Cand aceasta articulatie devine afectata, poate aparea o conditie cunoscuta sub numele de disfunctie a articulatiei temporo-mandibulare (DATM), cauzand dureri si disconfort semnificative.

Cauzele Durerilor Articulatiei Temporo-Mandibulare:

Există o varietate de cauze pentru disfunctia articulatiei temporo-mandibulare, iar acestea pot varia de la factori anatomici la stresul cotidian. Printre cele mai frecvente cauze se numara:

 • Traume fizice: Loviturile puternice la nivelul capului sau feței pot provoca leziuni articulatiei temporo-mandibulare.
 • Bruxismul: Obiceiul de a scrasni dintii sau de a strange maxilarul in mod excesiv poate duce la deteriorarea articulatiei si la aparitia durerilor.
 • Artrita: Afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida sau osteoartrita pot afecta articulatia temporo-mandibulara.
 • Disfunctii ale muschiilor: Dezechilibrele in muschii responsabili pentru miscarile mandibulei pot contribui la DATM.
 • Stresul: Situatii tensionate pot determina strangerea involuntara a muschilor maxilari, contribuind la aparitia durerilor.
Simptomele Durerilor Articulatiei Temporo-Mandibulare:

Persoanele cu DATM pot experimenta o gamă variata de simptome, printre care se numara:

 • Dureri faciale: Disconfort sau dureri localizate în jurul urechilor, maxilarelor și a articulatiei în sine.
 • Dificultati la deschiderea gurii: Unele persoane pot întâmpina dificultăți în deschiderea completa a gurii sau pot simti o senzatie de blocare.
 • Scartait sau pocnituri: Sunete neobisnuite, precum scartaitul sau pocniturile, pot aparea în timpul mișcărilor mandibulei.
 • Durere la mestecat: Disconfort sau durere în timpul mestecatului alimentelor.
Optiuni de Tratament:

Tratamentul DATM variază în funcție de severitatea simptomelor si de cauzele subiacente. Optiunile de tratament pot include:

 • Medicatie Analgezicele sau antiinflamatoarele pot fi prescrise pentru gestionarea durerii si a inflamatiei.
 • Terapie fizica: Exercițiile și tehnici specifice pot ajuta la intarirea mușchilor și la ameliorarea simptomelor.
 • Dispozitive de protectie: Unele persoane beneficiază de utilizarea unor dispozitive precum placi dentare pentru a reduce presiunea asupra articulatiei.
 • Schimbari ale stilului de viata: Evitarea alimentelor tari, reducerea stresului și aplicarea de comprese reci sau calde pot aduce beneficii.
 • Chirurgie: In cazurile severe, când alte opțiuni de tratament nu au succes, intervenția chirurgicala poate fi considerata

La clinica ortodontica (aparate dentare) MSmileOrto prin echipa condusa de dr. Moldovan-Monea Larisa sunt specializati pe probleme ATM (articulatia temporo-mandibulara). In functie de problemele ATM acestea se pot rezolva cu ajutorul aparatului dentar sau prin chirurgia ortognatica. Chirurgia ortognata reprezinta o serie de interventii complexe care au drept scop repozitionarea oaselor maxilare astfel incat sa se amelioreze fizionomia si functionalitatea aparatului dento-maxilar.

In concluzie, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. Diagnosticul precoce și un plan de tratament personalizat, care poate include o combinatie de medicamente, terapie fizica si schimbari ale stilului de viata, pot contribui la gestionarea si ameliorarea simptomelor asociate cu aceasta condiție. Este esential sa consultati un profesionist medical (specialist ortodont) pentru evaluare si ghidare în gestionarea durerilor articulatiei temporo-mandibulare.

Prin aceasta nota, cititorul este informat ca informatiile furnizate in acest articol medical sunt destinate exclusiv scopurilor reclama, marketing, educationale si informative. Cititorul recunoaste ca orice interpretare sau actiune bazata pe aceste informatii este de responsabilitatea sa exclusiva. Autorul si administratorul blogului nu isi asuma nicio raspundere pentru consecintele deciziilor luate de cititori pe baza acestor informatii. Este recomandat consultul cu un profesionist medical pentru evaluarea individuala a situatiei de sanatate.