Ce este Ortodontia?
Ce este ortodontia? Majoritatea oamenilor ar putea sa iti spuna ce face un ortodont daca i-ai intreba. Totusi, este foarte probabil ca multi dintre ei sa nu poata oferi detalii suplimentare despre subiect.
Ortodontia este ramura stomatologiei care corecteaza dintii si maxilarele care sunt pozitionate necorespunzator.
Dar de unde a aparut aceasta?
La inceputul secolului al XVIII-lea in Franta, un medic numit Pierre Fauchard a inventat cateva tehnici revolutionare de ingrijire orala care aveau sa serveasca drept baza pentru un nou domeniu al ortodontiei. Desi tehnici rudimentare au fost utilizate de sute de ani pentru a alinia dintii, Fauchard a fost primul care a demonstrat ca un dispozitiv asemanator cu aparatul dentar putea fi utilizat eficient.
De la Fauchard incoace, profesionistii din domeniul stomatologiei au avansat enorm in acest domeniu. Astazi, ortodontii ofera servicii precum alignerele Invisalign, precum si aparate dentare traditionale asemanatoare, dar mult mai eficiente decat tehnologia pionierata de Fauchard.
Ortodonti si dentisti: Care este diferenta?
Adesea, oamenii confunda domeniul ortodontiei cu stomatologia generala. Desigur, aceste domenii au unele lucruri in comun, deoarece ambele se ocupa de sanatatea orala, dar sunt destul de diferite in alte aspecte importante. Prima diferenta este destul de simpla: toti ortodontii sunt dentisti, dar nu toti dentistii sunt ortodonti autorizati.
Poate fi util sa iti imaginezi ortodontii ca ingineri si dentistii ca arhitecti. Desigur, aceasta analogie nu este perfecta, dar poate clarifica rolurile distincte ale ortodontilor si dentistilor. Ambii profesionisti medicali ofera servicii critice, dar in directii diferite. Asemeni unui inginer, un ortodont se concentreaza pe integritatea structurala. In acest caz, in loc de otel si fibra de sticla, este vorba despre dinti, nervi si oase.
Dentistii generali ofera servicii precum albirea dintilor, tratamente de canal, coroane si fatete. Dentistii generali pot, de asemenea, sa diagnosticheze probleme pe care s-ar putea sa nu aiba pregatirea necesara pentru a le trata singuri. Din acest motiv, este extrem de important ca ortodontii si dentistii sa colaboreze strans. Asemeni unui arhitect care cheama un inginer pentru a rezolva detaliile unei probleme structurale, un dentist isi va trimite pacientii la un ortodont de incredere pentru ajutor care ar putea include aparate dentare, alignere dentare si, uneori, interventii chirurgicale.
Ortodontii lucreaza pentru a rezolva multe probleme, inclusiv urmatoarele:
- Overbite, uneori numit „dinti de iepure” — cand dintii frontali superiori sunt prea in fata (ies in afara) fata de dintii inferiori.
- Underbite — un aspect de „bulldog” unde dintii inferiori sunt prea in fata sau dintii superiori prea in spate.
- Crossbite — cand dintii superiori nu coboara usor in fata dintilor inferiori atunci cand muscatura este normala.
- Open bite — spatiu intre suprafetele de muscare ale dintilor frontali si/sau laterali atunci cand dintii din spate sunt impreuna.
- Midline deplasat — cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori.
- Spatieri — goluri sau spatii intre dinti din cauza lipsei dintilor sau a dintilor care nu „umplu” gura.
- Inghesuiri dentare — cand sunt prea multi dinti pentru a incapea pe arcada dentara.
Ce poate face ortodontia pentru tine
Importanta ingrijirii ortodontice si a unui ortodont bine pregatit nu poate fi subestimata. Ortodontii trebuie sa pargurca 3 ani de specializare pe langa cei 6 ani de medicina. Specializarea de ortodontie este in top specializari in Romania, se intra cu cele mai mari note la rezidentiat, de aceea este important sa te asiguri ca medicul tau este intradevar un ortodont specialist.
Desi ortodontia abordeaza probleme cosmetice, exista multe alte probleme pe care ortodontii le trateaza si care sunt esentiale pentru a asigura o sanatate orala corespunzatoare pentru tine si familia ta. Dintii strambi sau cei care nu sunt in pozitia corecta pot afecta aspectul unei persoane, dar mai important, dintii strambi si dintii care nu se potrivesc corect sunt mai greu de curatat. Acest lucru pune dintii in pericol de a fi pierduti devreme din cauza cariilor dentare si a bolilor parodontale. Dezalignarea poate provoca, de asemenea, stres suplimentar asupra muschilor masticatori, care poate duce la dureri de cap, sindrom TMJ si dureri de gat, umeri si spate.
In termeni simpli, toata lumea ar trebui sa consulte un ortodont, chiar daca nu esti sigur ca ai nevoie de vreun tratament. De aceea, oferim consultatii gratuite, rapide si prietenoase. Vrem ca toata lumea sa aiba incredere in sanatatea si aspectul zambetului sau. S-ar putea sa ai cativa dinti inghesuiti care iti afecteaza dorinta de a zambi cand simti nevoia. Chiar daca nu te gandesti la asta constient, poate te-ai obisnuit sa te abtii un pic cand vine vorba de a-ti arata dintii. Atat dentistii, cat si ortodontii vor sa te ajute sa rezolvi acest tip de provocare, dar numai ortodontii pot implementa instrumentele necesare pentru a-ti antrena dintii sa se alinieze. Indiferent daca pacientul este un copil, adolescent sau adult, tehnologiile precum aparatele dentare de ultima generatie, Invisalign, Spark.
Oamenii au apreciat dintii drepti si sanatosi de sute de ani. Ca rezultat direct, o lunga linie de pionieri medicali au dezvoltat tehnici mai eficiente, mai elegante si mai sigure pentru a servi acestui scop. Rezultatul acestui progres este domeniul modern al ortodontiei. Specialistii de incredere, precum Dr. Moldovan-Monea Larisa, petrec ani de zile studiind, perfectionand si chiar dezvoltand tehnici si instrumente moderne.