Extractia Dintilor pentru Aparatul Dentar: Ce Trebuie Sa Stii
Extractiile dentare sunt adesea necesare inainte de montarea unui aparat dentar pentru a crea spatiu suficient in gura si a corecta alinierea dintilor. In acest articol, vom discuta in detaliu despre cand si de ce este necesara extractia dintilor, cum decurge procedura si ce implicatii are aceasta asupra tratamentului ortodontic.
Toate aceste informatii trebuie discutate cu ortodontul tau deoarece exista multe mituri pe internet cum ca extractia dintilor poate aduce modificari la aspectul facial, dar un ortodont bun stie cand este necesara extractia dintilor iar modificarile aduse la fizionomia fetei sunt in bine chiar foarte bine, nu in rau.
De ce este necesara extractia dintilor pentru aparatul dentar?
Extractiile dentare sunt indicate in urmatoarele situatii:
- Supraaglomerarea dintilor: Daca dintii sunt prea inghesuiti, ortodontul poate recomanda extractia unui dinte pentru a crea spatiu si a permite restul dintilor sa se alinieze corect pe arcada dentara.
- Corectarea muscaturii: In cazul unei muscaturi necorespunzatoare (muscatura inversa, muscatura deschisa etc.), poate fi necesara extractia dintilor pentru a corecta pozitionarea maxilarelor.
- Indepartarea dintilor afectati: Dintii afectati sau cariati sever, care nu pot fi salvati, pot fi extrasi inainte de montarea aparatului dentar.
Procedura de extractie dentara
Extractiile dentare pentru aparatul dentar sunt efectuate de obicei sub anestezie locala. In functie de complexitatea cazului, exista doua tipuri de extractii:
- Extractie simpla: Aceasta este realizata atunci cand dintele este complet erupt si usor accesibil. Medicul dentist sau chiar medicul ortodont va folosi un cleste dentar pentru a extrage dintele.
- Extractie chirurgicala: In cazurile mai complicate (cum ar fi dintii inclusi sau partial erupti), este necesara o interventie chirurgicala minora pentru a indeparta dintele. Aceasta implica taierea gingiei pentru a ajunge la radacina dintelui. Aceasta procedura este executata de regula de un medic chirurg.
Cat dureaza recuperarea dupa extractia dentara?
Dupa extractia unui dinte, este important sa urmezi instructiunile medicului dentist pentru a evita complicatiile. Procesul de vindecare dureaza de obicei cateva zile, iar recomandarile generale includ:
- Evitarea alimentelor dure si crocante pentru a nu deranja zona de extractie.
- Aplicarea de comprese reci pentru a reduce inflamatia.
- Mentinerea unei igiene orale bune, dar fara a peria direct zona afectata.
Extractia dintilor de minte si aparatul dentar
In unele cazuri, medicul ortodont poate recomanda extractia molarilor de minte (maselele de minte), in special daca acestia nu au suficient spatiu pentru a erupe corect sau daca pot cauza deplasarea dintilor aliniati cu aparatul dentar. Este important ca aceasta extractie sa fie efectuata inainte sau in timpul tratamentului ortodontic pentru a preveni orice complicatii ulterioare.
Extractiile dentare in vederea montarii unui aparat dentar sunt o etapa comuna si necesara in multe cazuri pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic. Daca te confrunti cu probleme de aliniere dentara sau cu supraaglomerarea dintilor, discuta cu medicul tau dentist despre necesitatea extractiilor.
Ce poti manca dupa extractia dentara?
Dupa o extractie dentara, alimentatia necesita mici ajustari, deoarece anumite alimente pot afecta procesul de vindecare. Unele dintre acestea pot interfera cu coagularea sangelui sau pot cauza dislocarea cheagului format in alveola.
In primele 24 de ore dupa interventie, se recomanda evitarea alimentelor dure si a bauturilor sau mancarurilor foarte fierbinti sau reci. Este indicat sa consumi alimente cu o consistenta moale, cum ar fi piureuri, sosuri, orez sau oua, care sunt usor de mestecat si nu irita zona afectata.
Oferirea unui zambet perfect poate implica extractii, dar beneficiile pe termen lung sunt semnificative: dinti mai sanatosi, un zambet frumos si o muscatura corecta.